fbpx

De meeste therapieën om je weer gezond te voelen, richten zich op de klachten en de oorzaak van de pijn. Maar lang niet altijd is het duidelijk waar de pijn vandaan komt. De pijn kan chronisch worden en soms zijn er steeds meer medicijnen nodig om de pijn er onder te houden. Je leven wordt beheerst door pijn en je wilt maar één ding, van die pijn af.

Maar wat is pijn eigenlijk en wat kun je er zelf aan doen?

Luister naar je pijn
Pijn is een uniek waarschuwingssysteem van je lichaam en geeft aan dat er iets niet goed is of niet goed werkt in je lichaam. Ergens in je lijf is er weerstand en stroomt het ‘niet’ meer.

Aandacht en acceptatie van pijn leidt tot ontspanning.
Blijven vechten tegen de pijn kost je veel energie en de pijn zal er helaas niet minder door worden. Zolang je namelijk van de pijn af wilt (wat wel begrijpelijk is) ben je in gevecht met de pijn. En juist dit gevecht (weerstand) tegen de pijn maakt dat de pijn blijft.

Luister naar wat de pijn jou te vertellen heeft. En bedenk dat je niet hoeft te vechten, er valt dus ook niets te winnen of te verliezen. Het gaat niet om strijd.

Als je werkelijk je pijn kunt voelen, toelaten en accepteren, dan zul je merken dat er ontspanning komt. De kramp gaat eraf en het kan weer stromen. Er kunnen dan ook emoties loskomen. Door deze toe te laten volgt er nog meer ontspanning.

Focus op ontspanning
Kijk eens wat jou kan helpen om te ontspannen en om bewust aanwezig te blijven in je lijf bij pijn, onrust en spanning. Dit kan een meditatie zijn, een wandeling, luisteren naar mooie muziek of gewoon even helemaal niets doen.

Voor meer tips en oefeningen die je helpen om anders om te gaan met jouw pijn, download dan het gratis e-book,

Ebook Tips en oefeningen om te ontspannen bij pijn

Liefde is ontspanning voor het lichaam. Angst is stress voor het lichaam.

Wees lief voor jezelf.
Ik wens iedereen veel liefde en ontspanning.

Liefs,
Annette