fbpx

Betekent acceptatie dat we overal maar mee akkoord moeten gaan? Lang heb ik dit zelf wel gedacht en dat maakte dat ik een bepaalde situatie of gevoel juist niet kon of wilde accepteren. Want als ik het wel zou accepteren, dan voelde dat als verlies, alsof ik de strijd verloor door me bij de situatie neer te leggen. Dit verzet kostte heel veel energie en bracht mij niet het gewenste resultaat.

Meer inzicht in wat acceptatie eigenlijk inhoudt, kreeg ik toen ik het boek “De helende kracht van acceptatie” van Annemarie Postma las. Zij geeft aan dat acceptatie niet wil zeggen dat je overal mee akkoord moet gaan en dat er totaal niets tegenstrijdigs is aan assertief handelen en acceptatie.

Zij legt uit dat er een verschil is in een situatie accepteren en hoe je hier op kunt reageren. De situatie is zoals hij is, daar kun je niets aan veranderen. Toen pas begreep ik dat het niet ging om de situatie wel of niet te accepteren. Het verschil zit in hoe ik kies om met de situatie om te gaan. Als iemand mij bv met weinig respect behandelt, heb ik de keuze of ik dit laat gebeuren of voor mezelf op kom. En dan niet vanuit oordeel, maar met compassie voor die ander. Ik accepteer dat er mensen zijn die dit doen, maar niet bij mij.

Bij Touch of Matrix werken we met de mantra; ik ben bewust, ik accepteer, ik omarm in liefde en laat los in dankbaarheid. Hoe zou het zijn als jij kan accepteren dat de situatie is zoals die is, en jij de keuze maakt hoe je hiermee om wil gaan. Voor meer informatie of een behandeling, www.raakbewust.nl